Horolezec a dobrodruh Josef Lukáš nečekaně zemřel

Josef Lukáš, ostravský horolezec, extrémní lyžař, šachista, sportovní střelec, ale i doktor chemie a výzkumný pracovník, nečekaně zemřel. Účastník úspěšné expedice K2 2007, který si připsal i řadu prvovýstupů (Aconcagua 2008, Cho Oyu 2009), nebo se spouštěl z K2 na lyžích, podlehl zdravotním problémům se slinivkou.
Velké zdravotní problémy měl Josef Lukáš už v roce 2014. Lékaři mu diagnostikovali akutní pankreatitidu – zánět slinivky břišní. Ani po kolapsu se multifunkční sportovec s vynikající fyzičkou cestovatelských aktivit vzdát nechtěl. V rámci přípravy na expedici byl schopen třikrát denně vyběhnout na Lysou horu s našlapaným batohem. V mládí závodně hrával šachy, na reprezentační úrovni střílel z pistole, lyžoval. Dvakrát se pokoušel vydrápat na nejnebezpečnější horu světa K2, část hory pak sjel na lyžích. 

Related posts

Vyhlašovatelem ankety je Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Všesportovním kolegiem Moravskoslezského kraje. Garantem sportovní části ankety je Moravskoslezská krajská organizace České unie sportu.