Sportovcem MS kraje za rok 2022 je hokejista Pastrňák

Hokejista Boston Bruins David Pastrňák byl vyhlášen nejlepším sportovcem MS kraje za rok 2022. Stalo se tak na slavnostním galavečeru, na kterém byl také uveden do Síně slávy sportovní střelec Martin Tenk.

V dalších kategoriích byli vyhlášeni tito sportovci:

MLÁDEŽ do 19 let

Adam Janek, kickbox

Havířovský odchovanec a závodník SK Kick Wolf Teamu Havířov Adam Janek patří k největším talentům českého kickboxu. 17letý bojovník získal na MS juniorů v Itálii senzační bronzovou medaili. 

Tobias Kern, plavání

Plavec KPS Ostrava Tobias Kern vybojoval na mistrovství Evropy juniorů šesté místo na 100 metrů a osmé místo na padesát metrů. Stejně skvělá umístění získal i na mistrovství světa juniorů. Vše v disciplíně volný způsob.

Matyáš Novotný, baseballista BK Klasik Frýdek-Místek

Baseballista Matyáš Novotný z Frýdku-Místku byl v roce 2022 byl oporou české reprezentace do 15 let, která na MS v Mexiku vybojovala skvělé desáté místo. V dresu Klasiku Frýdek-Místek výrazně pomohl k obhajobě titulu vicemistra České republiky.

Dorota Pavelková, karate

Dvanáctiletá závodnice klubu Karate Havířov se v roce 2022 blýskla stříbrnou medailí na mistrovství světa v karate organizace IKU v Itálii. Dorota je stálou členkou reprezentace Českého svazu karate Shikon Budokai.

Adéla Tkáčová, atletika

Kopřivnická atletka Adéla Tkáčová dokázala na mistrovství Evropy do 18 let v Jeruzalémě dát pěti osobními rekordy dohromady 5643 bodů. Vybojovala tak v sedmiboji skvělé 4. místo. 

OBJEV ROKU

Matyáš Zach,  Atletika Poruba

Šestnáctiletý běžec Atletiky Poruba Matyáš Zach se specializuje na trať 110 metrů překážek. V roce 2022 vyhrál na této trati Evropský olympijský festival v Banské Bystrici. Velkým úspěchem je také 6. místo na ME do 18 let v Jeruzalémě.

DOSPĚLÍ

Eliška Adamovská, sportovní lezení

Sportovní lezkyně Eliška Adamovská z TJ Baník Karviná loni vybojovala kromě dvou titulů mistryně republiky také dvě pátá a jedno šesté místo na mistrovství Evropy a také cenné osmé místo v závodě Světového poháru v Edinburghu.

Josef Černý, silniční cyklistika

Frýdecko-Místecký profesionální cyklista Josef Černý se v roce 2022 blýskl vítězstvím v jedné etapě věhlasného závodu Giro di Italia. Vyhrál také mistrovství České republiky jednotlivců v časovce i silničním závodě.

Klára Peslarová, lední hokej

Ostravská odchovankyně, hokejistka Klára Peslarová, se už sedmým rokem živí hokejem ve Švédsku. V roce 2022 byla oporou české hokejové reprezentace, která na mistrovství světa v Dánsku vybojovala první medaili v historii českého ledního hokeje, a to bronzovou.

Radomír Sliž, sportovní gymnastika

Největším úspěchem třineckého sportovního gymnasta Radomíra Sliže v závodech Světového poháru 2022 bylo 3. místo v Turecku na koni na šíř. Sliž se také stal dvojnásobnmým mistrem České republiky v koni na šíř a na bradlech.

TRENÉŘI

Josef Nejezchleba, trenér, atletika

Atletický trenér Josef Nejezchleba je dlouholetým trenérem mládeže, který působí v TJ Slezan Frýdek-Místek. S mládeží získal i v roce 2022 na mistrovství republiky desítky medailí. Nejezchleba je také obětavým organizátorem Hornické desítky.

Jakub Robenek, trenér, florbal

Florbalový trenér Jakub Robenek dovedl v roce 2022 své svěřenkyně z FBC Ostrava k mistrovskému titulu. Pro ostravské florbalistky to bylo první zlato v historii klubu.

Jaroslav Sakala, trenér skoku na lyžích, TJ Frenštát p. R.

Bývalý vynikající skokan na lyžích Jaroslav Sakala z Frenštátu pod Radhoštěm se stal po kariéře neméně úspěšným trenérem. V roce 2022 se Sakala intenzivně věnoval mladým skokanům ve Frenštátě a také dovedl Kláru Ulrichovou na olympiádu v Pekingu.

POČIN

Roman Wrobel, kulturistika

Kulturista TJ TŽ Třinec Roman Wrobel  vybojoval v roce 2022 titul mistra světa v naturální kulturistice v Praze. Dokázal tak, že i v šedesáti letech může člověk udržovat své tělo ve skvělé kondici.

Veronika Zajícová, box, MMA

Bojovnici Veroniku Zajícovou z Krnova srazilo na podzim 2021 na přechodu auto a zdálo se, že její kariéra v boxu a v MMA tím skončí. Veronika ale dokázala o rok později vybojovat titul mistryně Evropy v MMA.

HANDICAP

Miroslava Obrová, Para Atletika Ostrava

Handicapovaná atletka Para Atletiky Ostrava Miroslava Obrová vytvořila nový český rekord v hodu oštěpem výkonem 16 metrů 55 centimetrů. Získala navíc tři medaile na mistrovství republiky a tři medaile na Grand Prix v Maroku.

DRUŽSTVA

FBC ČPP Bystroň Group Ostrava, florbal

Florbalistky FBC Ostrava získaly poprvé v historii mistrovský titul. V semifinále vyřadily velké rivalky z Vítkovic jednoznačně 4:0 na zápasy. A také v Superfinále předvedly vynikající výkon, porazily Chodov 4:2 a zaslouženě získaly vytoužený titul.

HCB Karviná,  házená

HC Baník Karviná patří k nejúspěšnějším házenkářským klubům v České republice. V roce 2022 získal už 13. titul v historii. Pod vedením trenéra Michala Brůny vyhráli Karvinští finále proti Plzni 3:2 na zápasy.

HC Oceláři Třinec, lední hokej

Hokejisté HC Oceláři Třinec jsou jednoznačně nejlepším českým týmem posledních let. Mistrovský titul získali v letech 2019 a 2021 a v roce 2022 se jim podařilo zlatý hattrick dovršit, když ve finále porazili pražskou Spartu 4:2 na zápasy.

Sportovní klub vzpírání Baník Havířov

Nejúspěšnější klub v historii českého vzpírání SKV Baník Havířov získal celkem 17 titulů mistra republiky a vychovává řadu talentovaných mladých sportovců. Zatím poslední zlatou medaili získal Baník právě v sezoně 2021 – 2022.

Related posts

Vyhlašovatelem ankety je Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Všesportovním kolegiem Moravskoslezského kraje. Garantem sportovní části ankety je Moravskoslezská krajská organizace České unie sportu.